Wat zijn macro nutriënten?

witt

Wat zijn macro nutriënten. Iedereen heeft het er de hele tijd over, maar wat is het eigenlijk? Deze diëtiste in opleiding legt het je graag uit, lees je mee?

Wat zijn macro nutriënten?

Ons lichaam heeft voedingsstoffen nodig om te groeien, bewegen, voor het metabolisme en voor nog vele andere functies in ons lichaam. Macro nutriënten zijn voedingsstoffen die je in drie groepen kunt verdelen:

  • Koolhydraten bevatten 4 kcal per gram
  • Eiwitten bevatten 4 kcal per gram
  • Vetten bevatten 7 kcal per gram

Deze macronutrienten leveren allemaal calorieën.  Dit lijkt allemaal veel ingewikkelder dan het allemaal is, dus lees  snel hieronder mee!

Wat zijn Koolhydraten?

Misschien zijn koolhydraten naast de macro nutriënten eiwitten en vetten, wel de belangrijkste en hebben we deze het hardst nodig. Een koolhydraat wordt ook wel vaak suiker genoemd, maar is eigenlijk ook zetmeel. De suikers die je binnenkrijgt wordt door je lichaam omgezet in glucose, dat weer als brandstof dient voor je lichaam. De suikers die je binnenkrijgt komen vaak uit:

  • Lactose (melksuiker)
  • Fructose (vruchtensuiker)
  • Sacharose (pure suiker)

Koolhydraten kun je weer verdelen in twee soorten: enkelvoudige of meervoudige en verteerbaar of onverteerbaar. Laten we hier voor nu niet te diep op in gaan.

Voor volwassenen adviseert De Gezondheidsraad dat er van alle calorieën tussen de 40 en 70 procent uit koolhydraten wordt gehaald. Deze getallen gelden alleen voor volwassenen, dus niet voor kinderen. Krijg je te weinig koolhydraten binnen, dan gaat het lichaam spiereiwit zien als energiebron. Dit moet je voorkomen, aangezien dit ten koste gaat van de spieren. Krijg je meer dan 70% van al je calorieën binnen door koolhydraten, dan kan dat leiden tot een tekort aan vetten en eiwitten.

Naast het feit dat koolhydraten een belangrijke bron van brandstof is, geeft het ons natuurlijk ook energie!

 

Wat zijn eiwitten?

Een ander woord voor eiwitten is proteine. En net als koolhydraten is eiwit ook een voedingsstof die we nodig hebben. Eiwit levert niet alleen calorieën, maar ook aminozuren. Dit zijn bouwstenen voor het eiwit dat in lichaamscellen zitten. Aminozuren zijn bouwstenen voor het eiwit in lichaamscellen.

Dierlijke en plantaardige eiwitten
Je kunt onderscheid maken tussen twee soorten eiwitten. De eiwitten die je uit dierlijke producten kunt halen, zoals kip, eieren, vis, melk en kaas. Maar je kunt deze voedingsstof ook uit plantaardige producten halen, zoals brood, graanproducten, peulvruchten en noten.

Ik schreef trouwens een blog over eiwitrijke producten die je vast ook leuk vindt!

Hoeveel eiwit heb ik nodig?
Volgens het voedingscentrum heeft een gezond persoon per kilogram gemiddeld 0,8 gram eiwit per dag nodig. Dat komt neer op zo’n 56 gram eiwit voor iemand van 70 kilo. De precieze hoeveelheid verschilt per persoon, lichaamsgewicht, leeftijd en omstandigheden. Ook sporters hebben meer eiwitten nodig om te werken aan spieropbouw.

 

Wat zijn vetten?

Vetten zijn toch slecht? Integendeel. Vet is een bron van energie, vitamine A, vitamine D, vitamine E en essentiële vetzuren.

Vet kun je vinden in olie, halverine, kaas, vlees, en in junkfood, snacks en sauzen. Vet is een mengsel van verschillende vetzuren die door moeilijke scheikundige benamingen weer in te delen zijn in twee soorten vetzuren. Namelijk verzadigde en onverzadigde vet zuren.

Onverzadigd vet
Onverzadigd vet past prima in een gezonde voeding, het verlaagt namelijk het LDL-cholesterol van ons bloed. Vet dat veel onverzadigd vet bevat zijn de zachte of vloeibare (bij kamertemperatuur) vet. Denk bijvoorbeeld aan vloeibare bak- en braadproducten en margarine. Maar ook noten en vis leveren veel onverzadigd vet.

We willen natuurlijk allemaal gezond leven en de kans op ziekten voorkomen. We kunnen door middel van onverzadigd vet, de kans op hart- en vaatziekten te verlagen. Vervang daarom ook de producten met veel verzadigd vet door producten met onverzadigd vet.

Verzadigd vet
Verzadigd vet zit juist veel in de dierlijke producten zoals vet vlees, volle melkproducten, volvette kaas en ook in geback, snacks en koek. En integendeel tot onverzadigd vet, verhoogt verzadigt vet juist het LDL-cholesterol in ons bloed. Dit is slecht voor onze bloedvaten.

Kies daarom voor onverzadigde vetten in plaats van verzadigde vetten!

Bron: http://www.voedingscentrum.nl/nl.aspx

Hopelijk hebben jullie er iets aan,

Kyara

Reacties

Reacties

You Might Also Like...

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge