8 REDENEN WAAROM HAVERMOUT TELT ALS GOED ONTBIJT

witHavermout is tegenwoordig helemaal hot. De havermouttrutjes zijn werkelijk waar overal en er gaat geen dag voorbij waarop er geen havermout creatie te zien is op een van mijn social media accounts. Zelf ben ik er ook gek op en laat ik jou graag weten waarom havermout nou zo’n goede keuze is om de dag mee te beginnen.

Wat is havermout?

Havermout wordt gemaakt van de graansoort haver (joh). Wanneer havermout gemaakt wordt, worden de haverkorrels gepeld en goed gewassen. Vervolgens worden de korrels verhit en in kleine stukjes geknipt. Tot slot worden de verknipte haverkorrels gestoomd en platgewalst.

Havermout kun je in verschillende vormen verkrijgen in de winkel: Volkoren havermout (hele haverkorrels; kooktijd: 15 minuten), snelkook-havermout (gebroken haverkorrels; kooktijd: 5 minuten) en kant-en-klare havermout (gebroken & voorgekookt, direct eetbaar)

Let er wel op dat havermout ook wordt verwerkt in allerlei zoetige en hartige producten. Waaronder crackers, muesli, brood, en koekjes. Deze producten zijn daarom niet meteen gezond omdat ze havermout bevatten (toegevoegde suikers).

8 redenen waarom havermout een perfect ontbijt is:

 

Verzadigd gevoel

Voordeel numero uno. Havermout wordt dus gemaakt van haver en bevat daardoor erg veel vezels die je snel een verzadigd gevoel geven. Je moet de haver eigenlijk zien als hele kleine sponsjes die al het vocht rondom hen  absorberen waardoor ze veel groter worden. Hierdoor is je maag voor de komende paar uur goed gevuld waardoor je pas weer honger gaat krijgen rond de lunchpauze.

Goed voor de lijn

Ben je van plan om af te vallen maar wil je wel dat jouw motortje blijft draaien? Dan is havermout het perfecte ontbijt voor jou. Het bevat weinig calorieën. Er zitten ongeveer 350 calorieën in 100 gram havermout, dit lijkt veel, maar verwerkt als een havermoutpapje valt dit hartstikke mee.

Daarnaast zul je door het verzadigde gevoel minder zin krijgen in slechte tussendoortjes. Ideaal voor mensen die willen afvallen.

Variatie

Havermout kun je op allerlei manieren leuk oppimpen. Want ja, havermout is nou niet echt iets waar je iedere ochtend naar uitkijkt. Het heeft van zichzelf een wat saaie smaak wat niet bepaald aantrekkelijk is. Gelukkig kun je genoeg kanten op door te varieren met (gedroogd) fruit, noten, zaden, superfoods, kaneel en ga zo maar door. Ook kun je havermout gebruiken in je smoothie maar kun je jouw bakrecepten opleuken (zoals deze mug cake).

Inspiratie nodig? Bekijk dan deze twee havermout recepten.

Havermout ontbijtHavermout ontbijt

Verlaagt cholesterol

Omdat galzouten in het lichaam gemaakt worden uit cholesterol, biedt het regelmatig eten van havermout een natuurlijke manier om de cholesterolspiegel omlaag te brengen. Daarnaast verlaagd havermout je bloedsuikerspiegel en geeft het je voor een lange tijd  energie.

Bevat antioxidanten

Antioxidanten beschermen ons lichaam tegen schade van buitenaf, of tegen schadelijke producten die bij de stofwisseling ontstaan. In bijna alle natuurlijke producten komen antioxidanten voor. Dus ook in havermout!

Bevorderd de stofwisseling en spijsvertering

Havermout is volgens deskundigen een gezonde toevoeging aan het dagelijkse eetpatroon. We hadden het net al even over galzout. Havermout bindt later tijdens de spijsvertering met galzout. Dit wordt niet geabsorbeerd maar verlaat direct het lichaam via de ontlasting. Daarnaast zitten er veel vezels in die de de werking van je darmen verbeteren en verstoppingen voorkomen.

Havermout helpt door de hoeveelheid vezels ook nog eens het opgang houden van de stofwisseling. Een goede stofwisseling zorgt voor meer verbranding van calorieën. Hoe ouder je wordt, hoe trager je stofwisseling gaat werken. Hier kan havermout ook bij helpen.

Eiwitten en koolhydraten

Vaak wordt er gezegd dat koolhydraten de bekende dikmakers zijn. Ja, als je er teveel van eet kun je tonnetje rond worden. Maar dat geld natuurlijk niet alleen voor koohlydreaten. De koolhydraten in de havermout worden langzaam door je lichaam opgenomen. Het voordeel hiervan is dat je lang kunt teren op havermout. Met een bord havermout in de ochtend kun je gemakkelijk tot de lunch zonder honger of energieverlies.

Havermout zit ook nog eens bordevol met eiwitten, deze eiwitten zorgen ook voor het verzadigde gevoel. Je kunt havermout daarom ook prima eten voor dat je de sportschool induikt en het helpt bij een goede opbouw van je spieren.

Goedkoop en snel

Tja, we blijven Hollanders he. Havermout is relatief goedkoop aangezien je nog geen halve eurocent voor een pak havermout van 500 gram betaald. Dit ligt er natuurlijk aan van welk merk de havermout is.

Havermout is ook nog eens erg snel klaar te maken. Binnen 5 minuten ben je meestal al klaar!

 

 

Kortom, start je dag met een lekkere kom havermout!

 

 

Reacties

Reacties

You Might Also Like...

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge