Tips om jouw 2017 knallend te beginnen!

wit

Veel mensen zeggen te willen beginnen met gezond leven, maar komen niet verder dan deze mededeling te melden.
Of beginnende sporters die al snel afhaken omdat ze tegen dingen aanlopen. Waar gaat het dan mis en waarom wordt dit plan niet uitgevoerd?

Hieronder een aantal tips om jouw 2017 knallend te beginnen! Lees je mee?

1. Starten zonder doel

Een van de belangrijkste fouten die vaak gemaakt wordt, is het niet stellen van een doel. Of je het nou vergeet of het niet wilt, dit is zo ontzettend belangrijk om jouw bestemming te bereiken. Probeer voor jezelf een doelstelling te bedenken, die je in een bepaalde tijd wilt behalen.

2. Onrealistisch zijn

Ok. Jij hebt nu je doel vast kunnen stellen. Maar denk er eens goed over na, is het realistisch en reëel voor jezelf? Probeer erover te praten met familie, vrienden of bijvoorbeeld een personal trainer. Zij kunnen samen met jou bedenken of deze  doelen haalbaar voor jou zijn. Probeer daarna met hen jouw doelstellingen concreet op papier te zetten.

3. Geen steun krijgen

Als er iets is wat ik zelf erg belangrijk vind, is steun krijgen van de mensen om mij heen. Soms vind ik het nog wel eens lastig dat er weinig mensen in mijn omgeving zijn, die dezelfde interesses delen als ik. Gelukkig leer ik steeds meer nieuwe mensen kennen via social media waar ik ontzettend veel support van krijg, en dat uiteraard terug probeer te geven.

Het gebeurt vaak dat de steun die je eerst wel kreeg, verwatert. Omdat jij wél de discipline en motivatie bezit, worden andere daar mee geconfronteerd. Hun gebrek aan deze twee positieve eigenschappen wordt voor hunzelf dan snel zichtbaar. Onbewust zullen er daardoor bijna altijd mensen zijn die de weg naar jouw succes belemmeren. Neem hun acties en reacties met een korreltje zout want dit gebeurd vaak niet expres.

‘Kijk je uit dat je niet te dun word?’
‘Wil je echt geen patatje mee eten?’
‘Jeetje Kyaar, je moet niet doorslaan hoor!’
‘Gun jezelf ook eens wat.’

Mensen kap hiermee. Dit is niets meer dan demotiverend voor de personen die juist positieve steun nodig hebben!

4. Slechte gewoontes

Kappen met dat geyolo! Een glaasje wijn op z’n tijd is natuurlijk helemaal niet zo slecht. Maar come on, jij wilt je graag lekkerder en zekerder in je vel gaan voelen, toch? Spoel die sigaretten door de plee, trek je gympies aan en ga lekker een rondje rennen. Ik kan misschien makkelijk praten denk je nu, maar ik ben ook ergens begonnen.

Daarnaast is er niets lekkerder dan het voldane gevoel na een workout. Probeer een kick te krijgen uit andere gezondere dingen voor je lijf.

5. Warming up overslaan

Don’t, just don’t. Een warming up is zo ontzettend belangrijk,  dat mag je niet skippen. Spring even snel voor een paar minuten op die loopband of crosstrainer, zodat je daarna kan vlammen. Om het even overzichtelijk voor jullie te maken heb ik hieronder de voordelen van een warming up geschreven:

  • Je kunt je hierdoor alvast geestelijk voorbereiden op je workout, zodat deze soepeler verloopt.
  • Daarnaast ligt je hartslag na een warming up gelijk al iets hoger, waardoor je tijdens je oefeningen na je warming up een plotselinge verhoging van je bloeddruk voorkomt.
  • Het toenemen van de bloedtoevoer naar je spieren. Hierdoor worden je spieren flexibeler en warmer en heb je minder kans op vervelende blessures.

Probeer het leuk te maken voor jezelf. Maak een leuke lijst van jouw favoriete warming up muziek of kijk (als je geluk hebt met je sportschool) een leuk programma op het ingebouwde televisie scherm. Ikzelf plak altijd mijn cardio vast aan de warming up. Voordat ik begin met mijn krachtoefeningen, probeer ik altijd een halfuurtje cardio te doen.

6. ‘Ik heb geen tijd’

Biggest. Bullshit. Ever.  Sorry voor mijn taalgebruik. Wil je dit echt? Dan moet dit geen excuus zijn om jouw doelen in de weg te staan. Kom op! Van die bank af, trek je sportkleding aan en ga lekker trainen. Natuurlijk heb ik zelf ook van die dagen dat ik er echt geen zin in heb. Maar dan denk ik aan de redenen waarom ik dit doe. Dat geeft me dan zo’n kick, dat ik geen keuze meer heb en al onder weg ben voordat ik het weet.

Nog een kleine tip:
Ben je dagelijks van 9 tot 5 op je werk en weet je van tevoren al dat je in de avond toch niet meer het huis uit gaat. Neem je sportspullen dan mee zodat je direct uit je werk lekker kan trainen.

7. Geen vragen durven stellen

Hoe kan je anders jouw kennis uitbreiden tijdens je workout? Het personeel in jouw sportschool loopt er niet voor niets! Durf te vragen. Niet alleen in de sportschool. Door dingen te vragen maak je ook weer leuke en sociale contacten.

En daarnaast is Google natuurlijk iedereen zijn beste vriend.

8. ‘Na het sporten kan ik meer eten’

No. Don’t even think about it. Het zou zo zonde zijn van die lekkere workout en calorieën die je eraf hebt getraind. Het is ook normaal dat je honger hebt en je buik walvisgeluiden maakt na een training. Maar eet verstandig en met mate. Wil je snel herstellen van een krachttraining (duh)? Dan is het belangrijk om direct na je training eiwitten in te nemen. Dit kan door middel van een eiwit-shake.

Wat ook handig is, is het berekenen van jouw dagelijkse caloriebehoefte, en dat afzetten tegenover je calorie-inname. Zo voorkom je dat je meer eet, dan je verbrandt.

9. Verkeerde gewichten gebruiken

Normaal gesproken kun je net aan de 15 herhalingen aantikken. Gaat dit te makkelijk? Gebruik dan zwaardere gewichten. Te moeilijk? Dan is het logisch om lichtere te pakken. Probeer bijvoorbeeld tijdens een Dumbell Fly 3 sets van 15 herhalingen te doen met telkens 60 seconden rust.

Je kunt vaak zelf inschatten welke gewichten nu het beste bij jou passen. Hopelijk kun je dan steeds zwaardere gebruiken.

10. Ongeduldig

Progressie zie je niet binnen 3 á 4 dagen. Daar gaat echt wel een langere tijd overheen. Net zoals weegmomenten. Probeer hiervoor een vaste ochtend in te plannen. Bijvoorbeeld iedere maandagmorgen, zonder kleding, na het opstaan en nadat je naar het toilet bent geweest.

Op deze manier zul je minder vaak teleurgesteld worden en zul je vaker resultaten zien.

11. Geen inspiratiebronnen

Ik zou zeggen ga naar mijn Instagram en bekijk de mensen die ik volg. Mijn tijdlijn staat dagelijks vol met heerlijke gezonde recepten, inspirerende quotes, toffe workouts, leuke tips en prachtige lichamen. Als er iets is waar ik dan gemotiveerd door word, is dat het wel.

Ik moet zeggen dat het creëren van een motiverende omgeving voor jezelf op het begin nogal lastig kan zijn, maar zodra je op zo’n manier geïnspireerd wordt, is het de moeite waard geweest.

12. Niet goed luisteren naar je lichaam

Merk je dat je op bent en geen kracht meer hebt voor een training? Luister dan naar je lichaam en gun jezelf een rustdagje. Het is normaal dat je lichaam op een gegeven moment aangeeft dat het allemaal even niet meer gaat. Je spieren moeten de tijd krijgen om te kunnen herstellen, zodat jij je volgende workout nog even wat harder kan knallen.

Door zware krachttraining ontstaan er kleine scheurtjes in jouw spiervezels en bindweefsels. Don’t worry, je lichaam herstelt dit vanzelf weer door weefsel aan te maken en daarmee de scheurtjes te verhelpen. Hierdoor worden je spieren steeds weer sterken en kun je ook steeds zwaardere gewichten gebruiken.

13. Niet kunnen genieten

En tot slot misschien wel een van de belangrijkste punten. Geniet ervan. Er zijn zoveel mensen die met tegenzin gaan sporten. Maak er een feestje van. Zoek een sportmaatje en motiveer vooral ook elkaar!

Het gevoel van progressie is zo’n voldoening. Je bent zekerder van jezelf, je straalt, kijkt met liefde in de spiegel en kun je trots zijn op de doelen die zijn behaald.

Hopelijk helpen deze tips voor een goede start van het nieuwe jaar jou ook. You got this!

Liefs,

Kyara

 

Reacties

Reacties

You Might Also Like...

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge