Wanneer gezond eten een obsessie wordt

body & fit korting

De laatste tijd ben ik mezelf iets meer gaan verdiepen in verschillende eetpatronen. Daarom ben ik ook een week vegetarisch gaan eten. Maar terwijl ik op internet als een kip zonder kop wat research deed over verschillende eetpatronen, kwam ik ook de ietwat mindere kant van voeding tegen. En kwam ik uiteindelijk uit bij nare verhalen over eetstoornissen terecht.

Nu de hele maatschappij gericht is op gezonde voeding en een perfect lichaam, komen eetstoornissen steeds vaker voor. Social media speelt daarbij een grote rol. Instagram en Facebook horen inspiratiebronnen te zijn, maar toch worden de beïnvloedbare volgers door een vertekend beeld onzeker. En geef ze eens ongelijk, iedere dag worden onze ogen gevoed met beelden van bizar strakke lijven, tegenstrijdige informatie en maaltijden die weinig tot geen calorieën bevatten.

 

Wat is Orthorexia Nervosa?

Orthorexia nervosa is een eetstoornis die nog niet officieel is erkend, maar wel iets is waar we ons zorgen over moeten maken. Kort gezegd is dit een eetstoornis waarbij er geprobeerd wordt om zo gezond mogelijk te eten en geen ‘slechte’ voedingsstoffen binnen te krijgen. Geen gluten, geen verzadigd vet, geen suiker en ook nog eens iedere dag willen sporten. Het begint vaak onschuldig, maar een streng dieet als dit kan vaak doorslaan in een eetstoornis (lees: orthorexia en anorexia).  Af en toe iets lekkers eten wordt vaak niets lekkers meer eten en af en toe weer een vreetbui. Zo’n onschuldig dieet als dit, slaat eerder om in een obsessie dan je zult denken.

 

Oorzaken en gevolgen van Orthorexia Nervosa

Social media is een grote factor die invloed kan hebben op (vooral) jonge meiden. Maar eetstoornissen zoals orthorexia nervosa kunnen ook ontstaan door psychische problemen, faalangst en perfectionisme. Ja, gezond willen eten speelt een grote rol, maar meestal wordt er meer voldoening gehaald uit de controle hebben over voeding.

De drang om de controle te willen hebben over hun voeding wordt zo groot, dat feestjes en evenementen uit de weg gegaan worden. Verjaardagen, feesten en festivals zijn een no go. Want wat moet er op zulke momenten dan gegeten worden?

Vaak slaat de eetstoornis orthorexia nervosa zo ver door, dat het uiteindelijk overloopt in de ziekte anorexia nervosa. Symptomen van deze eetstoornissen zijn bijvoorbeeld het wegblijven van de menstruatie, constant moe zijn, eenzaamheid, schuldgevoelens een burn-out of een depressie. Uiteindelijk komt het gewichtsverlies vaak in de buurt van levensbedreigend en kun je levenslang aan een nierdialyse vastzitten. Dit zijn natuurlijke vreselijke gevolgen van een vreselijke ziekte..

 

Durf om hulp te vragen

Wanneer je ziet dat je je in sommige punten herkent, wees dan dapper en zoek op tijd hulp. Er zijn genoeg mensen die jou willen helpen. Uiteindelijk wordt je veel gelukkiger als je lekker jezelf bent en happy kunt zijn!

Jij bent prachtig zoals je bent. Ook met die kleine imperfecties, striae en dat nietszeggende getal op de weegschaal.

Liefs,

Kyara

 

Reacties

Reacties

You Might Also Like...

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge