Mijn vegetarische week

body & fit korting
Vorige week besloot ik een klein experiment te startte met betrekking tot mijn eetgedrag. Ik wilde namelijk weten of ik een week zonder vlees zou kunnen. Een week leven als een vegetariër, en ik moet zeggen, het was toch iets moeilijker dan ik van te voren dacht.

 

Mijn vegetarische week

De afgelopen week heb ik niet gelet op toevoegingen in mijn voeding zoals dierlijke E-nummers. In verschillende soorten eiwitrepen zit bijvoorbeeld Glycerol, wat een vetzuur is. Bij sommige vetzuren kun je niet achterhalen of het een dierlijke of plantaardige oorsprong heeft, [1] vandaar dat ik heb gekozen om me puur te focussen op het uitsluiten vlees.

In deze blog kun je lezen wat vegetarisme precies betekend, en welke soorten er allemaal zijn. Geloof me, dat zal je nog verbazen!

Mijn voeding
Via MyFitnessPal houd ik mijn voeding keurig bij, ik wil natuurlijk ook als vegetariër mijn eiwitten binnen krijgen. Gelukkig eet ik niet veganistisch en mag ik dus gewoon ontbijten met eieren en kaas. Heel veel kaas. Maar naast eieren en kaas, mocht ik ook mijn vertrouwde bakje kwark blijven eten en nam ik daarnaast om eiwitten binnen te krijgen, iedere dag een eiwitshake van Ekopura. Ekopura biedt verschillende whey proteïnes aan die vrij zijn van kunstmatige en onnodige toevoegingen. Helemaal top dus!

Zelfs mijn Body & Fit bestelling bestond deze keer voornamelijk uit vegetarische en zelfs uit een paar veganistische producten. Altijd leuk om nieuw voedsel uit te proberen! Mijn favorieten waren de Clean Juices die ik in de bietensmaak koos en de Smart Protein Burger. Iedere morgen nam ik naast mijn ontbijt een flesje bietenssap, onwijs lekker en je begint de dag meteen goed! De Smart Protein Burger beviel me ook beter dan ik dacht. Deze vleesvervanger is een bron van vezels en bevat ruim 30 gram eiwit. De burger is niet veganistisch, het bevat namelijk kippen-ei.

Hield ik het vol?
‘S avonds miste ik de eerste paar dagen geen vlees. Ik smikkelde de ene dag van een heerlijke bietenpizza van Magioni met extra veel courgette en tomaten, en de andere dag kon ik genieten van een zelf gemaakt kunstwerkje van spelt en verschillende soorten groenten die ik tijdens mijn practicum op school klaar maakte. De gehele week heb ik ook aardig wat peulvruchten naar binnen gewerkt. Denk aan kikkererwten, snijbonen en linzen. Maar nadat de week doormidden gezaagd werd, kreeg ik het al iets moeilijker. De mensen om mij heen aten wel nog vlees aan dezelfde keukentafel waaraan ik mijn bordje groenten aan het eten was.

Heb ik het gered? Nee. Zaterdag avond was het wrap avond en ik kon die heerlijke geur van de korkante kip burgers niet weerstaan. Helaas. Maar gelukkig zit ik er totaal niet mee, ik ben juist blij dat ik me niet schuldig voelde nadat ik toch een halve kipburger at terwijl ik nog één dag te gaan had. Misschien een beetje zwak ja, maar ik vond het al knap dat ik het zo lang vol hield. Ook al ben ik totaal geen vleeseter en merk ik nu pas hoe weinig vlees ik eigenlijk eet.

Still happy
Nu de week voorbij gevlogen is ben ik toch blij dat ik dit kleine experiment begonnen ben. Puur en alleen om te zien hoe ik me voelde en of ik echt vlees nodig heb om niet chagrijnig te worden. Maar nee dus, het viel me erg mee en ik kan het iedereen aanraden! Je gaat niet alleen bewuster om met het eten van vlees, maar je merkt ook of je het al snel gaat missen en de hoeveelheid vlees die je wekelijks naar binnen propt. Wist je dat de aanbevolen hoeveelheid van vlees maar 500 gram per week is? En daarvan wordt maximaal 300 gram aan rood vlees aanbevolen. [2] Hou jij je aan deze hoeveelheid?

Vanaf nu zal ik zeker wel bewuster omgaan met het consumeren van vlees, maar een vegetarische leefstijl is niet voor mij weggelegd. Ik houd teveel van sushi en op z’n tijd een stukje biefstuk. Ieder zo zijn ding!

 


Bronnen

1. Houmes, A. (n.d.). www.consumentenbond.nl. Opgehaald van hoe herken je dierlijke e-nummers: https://www.consumentenbond.nl/voeding/hoe-herken-je-dierlijke-e-nummers

2. Voedingscentrum, H. (n.d.). vlees. Opgehaald van www.voedingscentrum.nl: http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vlees.aspx

 

Reacties

Reacties

You Might Also Like...

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge