Ik moet meer water drinken, maar hoe?

Water drinken is onwijs goed voor je en het zorgt er ook nog eens voor dat veel processen in ons lichaam lekker hun gangetje kunnen gaan. Maar, waarom is water drinken nou zo goed voor je? En hoe kan jij ervoor zorgen dat je genoeg binnen krijgt op een dag? Ik geef je graag een paar tips die je daarbij zullen helpen!

Waarom is water drinken belangrijk?

Een aantal processen waarbij het lichaam water nodig heeft:

  • het op pijl houden van de bloeddruk
  • het opnemen van voedingsstoffen in de darmen
  • het ademhalen
  • het transporteren van voedingstoffen en afvalstoffen
  • het regelt de lichaamstemperatuur (zweten)
  • de zorg voor een gezonde en egale huid. Door minder water te drinken zullen er eerder rimpels ontstaan.

Er wordt geadviseerd om anderhalf tot twee liter water per dag te drinken om goed te kunnen functioneren. Je zult het niet snel zeggen, maar het lichaam van een volwassene bestaat bijna uit 65% water. Iedere dag verliest het lichaam vocht via zweet, ontlasting, urine en soms natuurlijk ook via borstvoeding. Dit is iedere dag ongeveer 1,5 tot 2 liter vocht.

Daarom is het belangrijk dat het lichaam iedere dag weer genoeg water binnenkrijgt.  Maar de hoeveelheid vocht wat ons lichaam weer verlaat hangt ook nog af van andere factoren. Denk bijvoorbeeld aan de temperatuur waardoor we zweten, sport, leeftijd en ziektes.

Tips om meer water te drinken

1 | Dé start van je dag

Zelf begin ik mijn dag altijd met een groot glas water met een schijfje citroen voordat ik ga ontbijten. Het is belangrijk om het waterniveau van het lichaam weer goed bij te vullen. Jouw lichaam heeft de hele nacht geen vocht binnen gekregen. Wel is er door middel van zweet vocht uit het lichaam onttrokken.

2 | Geef het een smaak

Dit kan al door een schijfje citroen zoals ik al zei, toe te voegen aan je glas water. Maar ook munt, rood fruit, komkommer, limoen en zelfs ananas geven een fruitig smaakje aan het water. Er zijn veel combinaties mogelijk, zodat je zelf kunt kiezen wat jij het lekkerste vindt!

3 | Groot glas

Leer jezelf aan om het glas meteen leeg te drinken. Pak daarom ook een groter glas, zodat je minder vaak water hoeft te pakken.

kilo's kwijtraken

4 | Glas voor iedere maaltijd

Wanneer je voor iedere maaltijd een glas water leeg drinkt, went je lichaam aan die vaste tijden. Vul het glas tijdens het eten ook aan, zodat je af en toe een slokje kunt nemen.

5 | Stel een dagelijks doel

Er zijn meerdere apps die jou kunnen helpen om jouw dagelijkse waterinname te behalen. Zoals: Water Your Body, Plant Nanny en Drinking Water. Je kunt natuurlijk ook om het uur een alarm zetten zodat je er aan herinnert wordt.

6 | Altijd een flesje bij de hand

Altijd een flesje water bij je hebben zorgt ervoor dat je sneller water gaat drinken. Ben je aan het werk achter de computer? Zet je flesje dan in het zicht zodat je vaker herinnert wordt aan het drinken.

7 | Waterrijk eten

Natuurlijk kun je water ook via eten binnenkrijgen. Er zijn talloze producten die je kunt eten die een groot percentage aan water bevatten. Denk bijvoorbeeld aan komkommer, alle meloen soorten en sinaasappel.

8 | Water voor het aanlengen

Het klinkt misschien raar, maar water kun je ook prima gebruiken tijdens het koken. Maak een dressing met een flinke scheut water of leng sausen aan met water. Ook bij het maken van smoothies of andere dranken kun je er altijd wat water bij gooien.

Hoeveel water heb ik nodig?

Bron: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/142538-dagelijks-meer-water-drinken-15-tips.html#waarom-moet-je-zoveel-water-per-dag-drinken

Bron: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl

Teveel water is ook niet goed

Pas op, wanneer je té veel water drinkt loop je kans op een watervergiftiging. Dit is alleen zo bij extreme gevallen waarbij iemand bijvoorbeeld in een halfuur drie liter water drinkt. Hierdoor loop je een tekort aan natrium op in het bloed. Dit wordt met een moeilijk woord hyponatriëmie genoemd. Hierdoor kun je een opgeblazen gevoel krijgen, misselijk worden, braken en hoofdpijn krijgen. De hoofdpijn komt doordat het vocht op hoopt in de hersenen en de cellen daar door te weinig ruimte tegen elkaar worden gedrukt. Wanneer deze hersencellen opzwellen, kan dit leiden tot een coma..

Genoeg tips om te zorgen dat je goed gehydrateerd blijft! Hoe zorg jij ervoor dat je veel water drinkt?

Liefs,
Kyara Esteva

Volg je me ook op Instagram, Facebook, Bloglovin en YouTube?

 

 

Reacties

Reacties

You Might Also Like...

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge