14 TIPS: de welbekende kerst kilo’s kwijtraken

We ontkomen er niet aan. Ik denk dat ik voor vele spreek wanneer ik zeg dat december altijd al de meest hectische maand van het jaar is en je wilt snel die kerst kilo’s kwijtraken.

Ook weet jij zelf als geen ander hoe gevoelig jij bent voor de welbekende kerstkilo’s. Geef toe,  je hebt meer gegeten dan je lief is en doordat je de verleiding niet kon weerstaan heb je wat meer gegeten dan je eigenlijk gepland had.

Kerstmis is the time of het jaar when your buik doesn’t have to be ingehouden.”

Maar onthoud dat genieten van het eten maar even duurt. Ook zit er geen knop met spaarmodus op je lichaam om aan te kunnen geven dat het kerst is. Helaas is voorkomen  in dit geval beter dan genezen. En dan denk jij nu vast “ja dat is nu dus te laat aangezien de kerstkilo’s er alweer aan zitten”. Tijd voor wat wijze raad om van die kerstkilo’s af te komen! Hieronder heb ik een aantal tips op een rijtje gezet die ik zelf ook gebruik om in 2016 weer lekker fris te beginnen!

1 | Begin direct
Waarom uitstellen in plaats van direct beginnen? Onthoud dat uitstellen niet wordt beloond. Hoe langer je wacht hoe meer je eet, hoe meer er aankomt en hoe langer het weer duurt voordat het eraf is. Pak daarom snel de draad weer op om te zorgen dat jij jouw 2016 weer heerlijk fris begint.

2 | Gezonde boodschappen
Ga nooit maar dan ook nooit boodschappen doen terwijl je sterft van de honger. Je gooit hierdoor sneller ongezonde producten in je winkelkarretje. Ik spreek uit ervaring.. Daarnaast is het belangrijk dat je een boodschappenlijst bij de hand hebt. Zoek uit wat je voor de hele week wilt eten. Hierdoor weet je precies wat je moet halen, je bent sneller klaar en je komt minder snel in de verleiding om de ongezonde producten te kopen.

kilo's kwijtraken

3 | Eten om af te vallen
Wij hebben energie nodig om te kunnen bewegen. Je kunt energie in drie manieren binnenkrijgen: via eiwitten, vetten en koolhydraten. Deze drie voedingsstoffen zijn de brandstoffen voor je lichaam. Eiwitten zorgen voor een goede spieropbouw en herstel. Dus wanneer je een fanatieke sporter bent, zorg dan voor een hoge eiwitopname!

4 | Voeding bijhouden
Zelf houd ik dagelijks mijn voeding en voortgang bij in de app MyFitnessPal. In deze app krijg ik precies te zien hoeveel kcal ik per dag in mag nemen en kan ik zelf mijn verbrandde en ingenomen kcal invoeren. Zie het als een soort eetdagboek. Zeker weten dat dit je gemotiveerd houdt!

5 | Vervang drankjes
De drankjes die je dagelijks drinkt bevatten meer calorieën dan je denkt. Ook wordt er ontzettend veel onnodige zooi in de meeste producten gepropt. Zelf drink ik eigenlijk alleen maar water en heel veel thee. Wanneer je dagelijks je dranken zou vervangen door 2 a 3 liter water zul je eerder resultaat zien dan wanneer je dit niet doet. Je kunt water altijd smaakjes geven met fruit!

kilo's kwijtraken

6 | Eten met je ogen
Experimenteer met kleine en gezonde porties en probeer die porties ook vaker per dag te eten. Zelf eet ik vaak om de 2 uur een kleine gezonde snack. Bijvoorbeeld een stuk fruit, rijstewafel of bakje kwark.

7 | I like to move it move it
Zorg voor voldoende beweging wil je sneller die kilo’s kwijtraken. Ben je geen fanatieke sporter? Begin dan met dagelijks 30 minuten cardio. Hierdoor zul je op een dag rond de 400 kcal verbranden. Ben je wel een hardcore sporter? Vraag jouw sportschool dan om raad en stel een sportschema samen zodat je dagelijks cardio en kracht kunt doen.

8 | Mindset
Vanaf 1 januari zit de sportschool elk jaar weer bomvol. En voor hoe lang? Meestal geven de meeste het na minder dan een maand alweer op. Maar waarom? Waarom zou je zo snel opgeven als je echt voor iets wilt gaan? Er zullen momenten komen waarbij je het allemaal niet meer ziet zitten. In dit geval is doorzetten ontzettend belangrijk wil je resultaten zien. Wees streng voor jezelf!

9 | Deel jouw enthousiasme
Zoek een sportmaatje of inspireer de mensen om je heen. Er zijn zat mensen die een gezondere levensstijl willen aannemen maar die toch nog dat ene duwtje in de rug nodig hebben. Dat duwtje kan jij zijn! Hoe leuk is het om mensen met jouw gezonde enthousiasme te inspireren?

kilo's kwijtraken

10 | Weegschaal
Te vaak wegen heeft geen zin. Weeg jezelf één keer per week om grotere stappen te zien. Probeer voor je zelf een wekelijks weegmoment vast te stellen. Bijvoorbeeld elke maandag morgen na het opstaan en nadat je naar de wc bent geweest. Weeg jezelf zonder kleding.

Vaak schommelt je gewicht. Dit komt vooral door het vocht wat je lichaam vast houd. Wanneer je gisteren wat zouter hebt gegeten dan de dag daarvoor zul je merken dat je je wat opgeblazen voelt. Het duurt ongeveer 1 a 2 dagen voordat het vocht je lichaam weer heeft verlaten.

11 | Regelmaat
Probeer elke dag rond dezelfde tijd wakker te worden, te eten, te sporten en te slapen. Hierdoor went je lichaam aan de routine die je dagelijks aanhoud.

12 | Take it slow
Trainen, trainen en nog eens trainen is voor veel mensen dé oplossing om af te vallen of spieren te kweken. NEE. Rust nemen is zelfs belangrijker dan trainen. Je spieren hebben tijd nodig om te kunnen herstellen. Wanneer je dit niet doet, krijgt je lichaam onvoldoende rust en kan het hele proces zelfs negatief uitpakken. Je kracht en trainingsintensiviteit kunnen zelfs afnemen. And nobody wants that!

13 | Afleiding
Zoek afleiding waardoor je niet in de verleiding komt om te gaan snaaien. Met deze temperaturen buiten kun je makkelijk een lange wandeling maken, naar het bos of strand gaan of heerlijk een stuk fietsen. Ga vaker naar de sportschool, lekker een dagje weg of duik gewoon thuis de keuken in om nieuwe gezonde recepten te proberen! Wanneer je thuis de hele dag op de bank gaat hangen, zul je binnen een halfuur 4 keer naar de koelkast lopen terwijl je weet dat er niets in de koelkast zit.

kilo's kwijtraken

14 | Positive vibes only
Last but not least, blijf positief! Dit is zo ontzettend belangrijk. Ga niet weken lang met je ziel onder je arm naar de sportschool, maar blijf lekker optimistisch.  Op deze manier blijft het sporten leuk en zul je zeker resultaat zien!

Hopelijk heb jij een onwijs fijne kerst gehad en heerlijk kunnen genieten van familie en lekker eten. Ook hoop ik dat je geen spijt hebt van alle chocolaatjes en andere lekkernijen die je met kerst naar binnen hebt gewerkt. Het gaat allemaal om de balans!

Wie weet kun je deze tips ook nog goed gebruiken om je doelen voor komend jaar te kunnen behalen en kun je stiekem ook nog wat kilo’s kwijtraken!

Liefs,

Kyara

Reacties

Reacties

You Might Also Like...

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge