Je hebt maar een moeder, wees zuinig op haar

Je kent het wel. Een speciale datum waar je eigenlijk het hele jaar naar tegenop zit te kijken. Zo’n datum is het voor mij vandaag.

Zes jaar. Zo lang mis ik mijn moeder om mij heen. Op 19 april 2011 heeft mijn moeder de strijd tegen die klote ziekte verloren. En nadat ik precies een jaar geleden een moeilijke blogpost online had gezet en hier onwijs veel lieve reacties op kreeg, vond ik het een mooi idee om dit ieder jaar voor jou te doen mama. Vandaag met een belangrijke boodschap.

Vandaag

19 April is voor mij een speciale datum. Maar nu ik 21 jaar ben ga ik langzamerhand tegen meer datums opzien. Dagen die nog niet eens gepland zijn en waarvan ik niet weet wanneer deze gaan komen. Maar stel dat ik ga op een dag trouwen, dan had jij daarbij moeten zijn mam. Het uitzoeken van mijn jurk, het krijgen van kindjes en ga zo maar door.

Je hebt maar een moeder

Ik was vijftien jaar toen ze naast mij haar laatste adem uitblies en mijn leven even stil stond. Voor mijn gevoel was die tijd vrij helder en duidelijk. Maar nu denk ik toch dat ik te jong was om de hele situatie goed te kunnen begrijpen. Ik snapte er eigenlijk niets van en had geen hoogte van de hele toestand. Mijn moeder was dan wel jaren ziek, ze deed er alles aan om ervoor te zorgen dat mijn broertje en ik hier zo weinig mogelijk van doorkregen. We wisten natuurlijk wel dat mama ziek was, maar dat het zo heftig was wisten we pas een maand voordat zij overleed.

Helaas is er geen gebruiksaanwijzing wanneer je een verlies als dit mee moet maken. Maar om er veel over te praten met de juiste mensen helpt. Zelf ben ik er ook nog lang niet. Ik durf zelfs in de afgelopen 6 jaar de video banden van vroeger nog steeds niet te bekijken omdat ik bang ben dat ik het horen van haar stem niet kan handelen.

Nu even een boodschap voor de personen die zich nog wel gelukkig mogen prijzen met een moeder in hun leven. Wees dankbaar. Knuffel haar en vertel vaker hoeveel je van haar houdt. Pak een keer de stofzuiger uit jezelf, neem haar mee uit eten of laat simpelweg een lief briefje achter. Je weet wel, gewoon de lieve dingen die zij erg zou waarderen maar waar jij eigenlijk te lui voor bent om te doen. Geloof me, zo was ik ook en daar heb ik ontzettend veel spijt van.

Je hebt maar één moeder. Wees zuinig op haar.

Reacties

Reacties

You Might Also Like...

1 Comment

  • Reply
    Joyce
    april 23, 2017 at 10:36 am

    Wauw, zo mooi! Ben er even stil van geworden. Jouw mama zou heel trots op je zijn

  • Leave a Reply

    CommentLuv badge