IS SUSHI GEZOND?

witSushi, een heerlijk hapje uit de Japanse keuken. Heerlijk is het zeker, maar is het ook gezond?

Wat is sushi?

Aan veel van jullie hoef ik vast niet uit te leggen wat sushi precies is. Maar voor de oer-Hollandse kaaskoppen onder ons, leg ik het graag even uit!

Sushi bestaat uit gekookte rijst wat gezuurd is met rijstazijn. Zodra de rijst is afgekoeld, wordt dit gecombineerd met andere ingrediënten zoals vis of zeevruchten, groenten, ei en soms lekkere tropische vruchten. Sommige  bekende sushivarianten worden gemaakt van gekookte ingrediënten. De ingrediënten  zijn vaak erg verschillend, net zoals de mooie presentatie waar iedereen van begint te kwijlen. Elk stukje sushi ziet er weer anders uit. Wat ze wel allemaal gemeenschappelijk hebben, is de rijst en het zeewier (Nori).

Voor ieder sushi stukje bestaat er weer een andere naam. Maki, Sashimi, Nigiri, Oshi, Inari, Chirashi en ga zo nog maar even door. Het wordt vaak geserveerd met gember, wasabi en sojasaus. Nog even een tip tussendoor, pas op met het scherpe specerij wasabi. Zelf vind ik het lekker om een beetje wasabi door mijn sojasaus te roeren, maar wanneer je teveel pakt staat je mond in de hens.

Dingen die jij nog niet wist over sushi

Wist jij dat er eigenlijk twee soorten sushi zijn? Er is een traditionele Japanse sushi, maar ook een westerse sushi. Denk bijvoorbeeld aan de California roll en andere sushivarianten die je altijd tegenkomt in sushiketens hier in Nederland. De namen Dragon roll en bijvoorbeeld Rainbow roll zijn twee typische namen die hier uit het westen vandaan komen. Hier doen ze er alles aan om de sushi snel en makkelijk te maken. Dit betekend dus ook dat er vaak gebruik wordt gemaakt van voorverpakte bevroren vis en ingeblikte producten in plaats van verse vis.

Bij de Japanse sushi gaat dit heel anders. Zij blijven graag bij de traditionele bereidingswijze van hun sushi. Soms zijn ze wel een week bezig met het op smaak brengen van de vis! De Japanners beginnen daarom ook veel eerder met het maken van de sushi voordat het geserveerd wordt. Wat ook een belangrijk is bij de Japanse sushi, is dat zij gebruik maken van seizoensgebonden producten uit de zee, waardoor het menu in Japan vaak veranderd.

Nog een paar feitjes over sushi:

  • Sushi is eigenlijk begonnen als goedkoop fastfood
  • Het is enorm onbeleefd om sojasaus in je bakje over te laten
  • 80 % van alle gevangen tonijn wordt gebruikt voor sushi
  • Sake hoor je niet te drinken bij sushi
  • De Nigiri sushi hoor je eigenlijk met je handen te eten
  • Ben je toevallig een keer in Japanse sushitent? Wrijf dan niet met je stokjes over elkaar. Hiermee beledig je de chefkok en zeg je eigenlijk hoe goedkoop en slecht het hier is
  • Gember is eigenlijk bedoeld om de smaakpapillen te neutraliseren tussen sushi stukjes door

is sushi gezond?

Is sushi gezond?

Maar nu, is sushi gezond of niet? De basis is gezond, dit bestaat namelijk uit rijst, zeewier en vis. Maar zodra je naar een All You Can Eat restaurant gaat, krijg je meer calorieën binnen dan je denkt. Volgens een Amerikaanse diëtiste (Rachel Beller), krijg je met vooral de niet traditionele sushi soorten, enorm veel calorieën binnen. Dit komt omdat er in veel van deze soorten veel mayonaise zitten. Een zo’n rol (6 stukjes sushi) bevat daarom al snel 350 calorieën wat je kunt vergelijken met 2-4 boterhammen (als het aankomt op koolhydraten).

En de vis zelf dan? Op zich is er niets verkeerd met de vis zelf. Wil je het gezondste stukje vis? Dan kun je het beste kiezen voor sashimi. Zelfs de rijst is niet helemaal ‘clean’. De rijst bevat niet alleen weinig voedingswaarden, maar wordt daarnaast ook nog gekookt in water waar suiker en gezoete rijstazijn bij gaan. Één hapje sushi bevat daardoor veel suiker, zout en koolhydraten.

Mag ik nu nooit meer sushi eten denk je zeker? Jawel, natuurlijk kan en mag dat! Alleen moet je beseffen dat net zoals bij ander voedsel, je met mate moet eten. Ik doe dat niet, ik schrans door tot ronde 5!

Liefs,

Kyara

Volg mij ook op Instagram, Facebook en Snapchat (username: norecipeforlife)!

 

Reacties

Reacties

You Might Also Like...

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge