IS ONTBIJTEN BELANGRIJK?

witOntbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Deze stelling heeft iedereen vast wel eens voorbij horen komen. Maar, is dat wel zo? Is ontbijten belangrijk?

Is ontbijten belangrijk?

Wanneer je niet ontbijt, zou de stofwisseling pas veel later op gang komen en zul je daarnaast de rest van de dag meer eten ter compensatie. Maar dat blijkt nu niet waar te zijn, zegt een onderzoeker (Dr. James Betts, voedingsdocent aan de universiteit van Bath). Hij zegt dat de meeste voordelen nooit wetenschappelijk zijn getest. Toen hij in de literatuur opzoek ging naar bewijsmateriaal, vond hij gek genoeg helemaal niets. Het enige wat hij vond, waren aannames die gebaseerd waren op studies, niet op experimenten of onderzoeken. Volgens Betts zijn deze aannames, hoe logisch sommige ook klinken, niet voldoende. Daarom besloot Betts zelf een onderzoek te starten.

 is ontbijten belangrijk?

Betts deelden een grote groep proefpersonen in twee groepen. Hiervan at de ene groep een groot ontbijt van 700 calorieen en de andere groep sloeg het ontbijt over. Na 6 weken lang geobserveerd te hebben, vonden ze geen verandering in de stofwisseling. De enige verandering was dat de groep die niet ontbeet, de rest van de dag minder calorieen tot zich namen in vergelijking met de andere groep. Er  was ook geen verschil in gewichtsverlies.

Bij een ander onderzoek werden 300 personen met last van overgewicht in drie groepen verdeeld. De ene groep ontbeet, de andere groep deed dit niet en de laatste groep ontbeet gezond. Ook ditkeer kwamen er uit de resultaten geen verschillen binnen de drie groepen.

Onderzoeker James Betts, die zelf overigens nooit ontbijt: “Het idee dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is is zo bekend, dat veel mensen verbaasd zijn als ze horen dat er geen bewijs is dat al dan niet ontbijten effect heeft op je gezondheid.”

Let daarnaast ook goed op de schijn die de media vaak ophoudt. Er zijn veel bedrijven die profiteren van het feit dat iedereen denkt dat ontbijten zo belangrijk is. Denk bijvoorbeeld aan alle reclames over ontbijtgranen en de ontbijtshakes. Zij hameren erop dat ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is, dus dat je deze echt niet over mag slaan.

Wijze raad van Ky

Is ontbijten belangrijk? Ikzelf raad ontbijten zeker niet af, je moet juist doen wat voor jezelf goed voelt. Natuurlijk is het fijn om even iets te eten voordat je de deur uit gaat, maar is het echt nodig? Moet je je wekker eerder zetten om speciaal een uitgebreid ontbijt klaar te maken,of kun je die tijd kun ook investeren in je nachtrust? Daarnaast is het idee dat ontbijten moet en belangrijk is zo in ons koppie gestampt, dat we ’s ochtends nergens anders aan kunnen denken. De kans dat je aan het einde van de dag in een positieve energiebalans zit is ook veel groter als je ontbijt.

De meningen over ontbijten zullen altijd verdeeld blijven. Ontbijt of geen ontbijt, kies waar jij je fijn bij voelt!

Liefs,

Kyara

 

Reacties

Reacties

You Might Also Like...

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge