IS GEMBER GEZOND?

witDe laatste tijd begin ik de dag steeds vaker met een goed gevulde kop gemberthee. Dan bedoel ik niet de gemberthee van Lipton of Pickwick die je kant en klaar in de supermarkt kan halen. Nee, ik bedoel natuurlijk verse gember. Opeens besefte ik me hoe lekker dit eigenlijk is en ging eens op zoek. Want, is gember gezond?

Wat is gember?

Gember is de wortel van een gemberplant en is een specerij met een ietwat scherpe smaak en geur. Hier moet je echt van houden. In ons koude kikkerlandje wordt gember het vaakst gebruikt in gebak, zoals ontbijtkoek, speculaas en natuurlijk gemberkoek. Je kunt gember op verschillende manieren kopen. Bijvoorbeeld als verse knol, gekonfijt, als poeder of als siroop.

Is gember gezond?

Dit wortelknolletje wordt nog specialer. Gember wordt naast een specerij, al eeuwen lang gezien en gebruikt als kruidengeneesmiddel en brengt dan ook een lange lijst van voordelen met zich mee. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben uitgewezen dat gember ontstekingsremmende stoffen bevat. Dus weg met die paracetamol!

Ook zitten er belangrijke bouwstoffen in gember. Dit zijn gingerol, zingiberene en shogaol. Deze namen zeggen mij niets, en jou vast ook niet. Maar deze stoffen bevatten onwijs veel antioxidante die ons lichaam beschermen tegen allerlei verschillende rot ziektes. Er wordt zelf gezegd dat deze stoffen ons beschermen tegen hart- en vaatziekte en kanker.

Naast de bouwstoffen bevat gember ook verschillende vitamines en mineralen. De vitamines B1, B2, B6 en vitamine C zul je binnenkrijgen en de mineralen natrium, fosfor, kalium, magnesium, koper, calcium en zink ontbreken ook niet in dit wondermiddel.

De voordelen van gember

Kalmerend voor de maag

Denk hierbij vooral aan misselijkheid (ook tijdens zwangerschap), zeeziekte en een opgeblazen gevoel. Een kopje gemberthee kan je hierbij al aardig op weg helpen. Gember onderdrukt ook het gevoel van braken en helpt ook bij de misselijkheid tijdens chemotherapie, na een operatie of rondom de menstruatie.

Spijsvertering

Gember is ook een goede hulp tijdens het afvallen. Door de spijsvertering die versnelt wordt door de stoffen die zich in de gember bevinden, kan het helpen bij het verliezen van gewicht en helpt het bij  vet verbranden.

Ook op vakantie met al die lekkere en exotische gerechten kan gember ervoor zorgen dat de spijsvertering niet van slag raakt. Het stimuleert namelijk de alvleesklier waarin de productie van enzymen plaats vindt.

Verbeterd doorbloeding

Het komt vaak voor dat mensen last hebben van koude handen, veel hoofdpijn (migraine)  of hartkloppingen. Meestal wordt dit veroorzaakt door de doorbloeding. Maar door het stofje zingerone dat in gember zit, worden de bloedvaten wijder waardoor het bloed beter kan doorstromen.

Ontstekingsremmend en het immuunsysteem

Volgens studies versterkt gember het imuunsysteem en beschermt het tegen infecties en ziekte.

Hoe gek het ook klinkt, gember brengt toch echt een antibacteriele eigenschap met zich mee. Vooral de groei van de bacterie heliobacter pylori die zich vaak in de maag laat zien, wordt tegengehouden door gember. Ook bij keel en blaasontstekingen kan gember verlichting geven.

Pijnlijke spieren

Naast het feit dat gemberthee de doorbloeding verbetert, draagt gember ook de zorg voor de spieren na bijvoorbeeld een pittige training.

Frisse adem

Last van een slechte adem? Daar kan gemberthee bij helpen!  Het helpt je gehemelte te reinigen waardoor de mond fris aanvoelt en reukvrij is.

Brains

Gember blijkt zelfs ideaal te zijn voor het geheugen. Dat bleek vroeger al toen gember werd gebruikt voor de verbetering van onze hersenfuncties. Maar nu blijkt er uit een onderzoek dat gember echt positieve invloeden heeft op ons denkvermogen en op de concentratie.

Studies tonen aan dat gember het verlies van hersencellen, Denk hierbij aan de ziekte van Alzheimer, kunnen vertragen.

Is gember gezond?

Zo onwijs veel redenen om direct naar de winkel te gaan en gember te kopen! Er wordt zelfs gefluisterd dat gember het libido een boost zou geven.. Maar dat moet je zelf uitzoeken!

Trouwens, gember is wel een bloedverdunner, als je een heerlijke kop gemberthee neemt, is het niet aan te raden om vlak ervoor of daarna een paracetamol of andere bloedverdunners in te nemen.

Liefs,

Kyara

Reacties

Reacties

You Might Also Like...

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge