Review: In 28 Dagen van Gifbelt naar Tempel

body & fit korting

Is detoxen gezond, of juist niet? Gastblogger Laura vertelt je meer over het hele onderwerp detoxen én reviewt het boek van Jacqueline van Lieshout, In 28 Dagen van Gifbelt naar Tempel. 

Het onderwerp ‘detoxen’  blijft een punt waar al langere tijd tegenstrijdige berichten over de rondte gaan. Aan de ene kant wordt er gezegd dat het detoxen wel degelijk goed zou zijn voor ons lichaam. Want om eens in de zoveel tijd ons lichaam te ontgiften, krijgen we meer energie, een betere huid en kunnen er zelfs kilo’s vanaf vliegen. [1] Maar op het moment dat je googled op “detoxen werkt niet” vliegen de hits je om de oren.  Hierin wordt duidelijk gemaakt dat detoxen absoluut niet werkt, complete onzin is en zelfs gevaarlijk kan zijn voor ons lichaam. De meeste artikelen die tussen de zoekresultaten staan, zijn vaak niet wetenschappelijk onderbouwd. Tijd om het zelf eens uit te proberen dacht Laura, het nieuwe blogtalent van Norecipeforlife.nl. Het afgelopen jaar volgde zij de vier weken lang durende detoxkuur geschreven door Jacqueline van Lieshout om te zien wat dit precies met haar lichaam zou gaan doen.

 

Detoxen, wat is dat nu eigenlijk? 

Het is handig om eerst te weten wat detoxen precies is en wat het met ons lichaam doet. Detoxen is simpelweg het ontgiften van het lichaam, oftewel het lichaam ontdoen van alle gifstoffen die er in de loop der tijd in op zijn gestapeld. Deze gifstoffen krijg je voornamelijk binnen door het eten van bewerkt voedsel, maar ook door andere factoren zoals uitlaatgassen, medicijnen, roken en zelfs door het gebruik van cosmetica. [2]

Nu wordt een groot gedeelte van deze gifstoffen uit het lichaam verwijderd met behulp van onze organen. De lever, nieren en darmen zijn constant bezig om ons lichaam schoon te houden. Jammer genoeg kunnen deze organen niet alle gifstoffen uit ons lichaam verwijderen en blijven er daardoor kleine hoeveelheden aan gifstoffen over. Deze resten aan gifstoffen die in ons lichaam achterblijven, nemen de plaats van vitaminen en mineralen in en kunnen vervolgens voor onaangename klachten zorgen. Denk hierbij aan vermoeidheid, een trage vetverbranding, een slechte huid, darmklachten en een opgeblazen gevoel. [3]

In 28 Dagen van Gifbelt naar Tempel

Nadat ik me had ingelezen over alle informatie dat betrekking heeft op het volgen van een detoxkuur, besloot ik samen met twee huisgenoten te beginnen aan een detoxkuur. Na wat research kwamen we uit bij de methode van detox coach Jacqueline van Lieshout. Deze detoxkuur wordt aan de hand van Jacqueline’s boek “In 28 Dagen van Gifbelt naar Tempel” gevolgd.

In 28 Dagen van Gifbelt naar Tempel

Het boek kost rond de €22,99 en is verdeeld in drie delen. Deel 1 van het boek is geschreven om de lezer te informeren. In dit stuk wordt er uitgebreid omschreven wat detoxen is, of het daadwerkelijk nodig is en wat zo’n kuur met ons lichaam doet. Ook wordt er beschreven wat je het beste kunt kopen in de supermarkt en wordt er informatie gegeven over verschillende voedingsmiddelen, additieven en E-nummers, de nieuwste food-trends en voedsel allergieën.

Deel 1: Wat is detoxen en is dat echt nodig?

Deel 2: De detoxmaand

Deel 3: Het post detox leven

Deel twee gaat specifiek over de detox maand. Hierin wordt duidelijk uitgelegd wat je juist wel maar ook beter niet kunt eten tijdens deze detoxkuur. Om aan te sluiten op deel 1 van het boek, staat er in dit stuk zelfs een boodschappenlijst die je mee kunt nemen om de goede producten te kopen. En geloof me, er staat genoeg op het boodschappenlijstje om naar hartenlust te variëren!

In 28 Dagen van Gifbelt naar Tempel

Tot slot kun je na de vier weken lange detoxkuur tips en adviezen lezen die ervoor zorgen dat het bewuste eetpatroon en gezonde voeding een gewoonte wordt.

Hieronder kun je een aantal voedingsmiddelen vinden die je volgens Jacqueline van Lieshout wel maar ook niet kunt eten tijdens de In 28 Dagen van Giftbelt naar Tempel detoxkuur.

DO’S

 • Groenten
 • Fruit
 • Eieren(biologisch)
 • Vis
 • Zilvervliesrijst
 • Schaal- en schelpdieren
 • Geiten- en schapenzuivel
 • Aardappelen mét schil
 • Glutenvrije granen(o.a. boekweit, quinoa)
 • Noten, zaden en pitten
 • Kiemen
 • Peulvruchten
 • Water, kokoswater, kruidenthee, verse sappen

DON’TS

 • Gluten(dit zit in o.a. brood, muesli, koek, tortilla’s)
 • Geraffineerde suikers
 • Keukenzout
 • Zuivel van de koe
 • Cafeïne
 • Vlees en gevogelte
 • Witte rijst, aardappelen zonder schil, witte meel
 • Alcohol
 • Voorverpakte, bewerkte producten

Het tempelkookboek

Vaak zijn er een aantal factoren die ons tegenhouden om bijvoorbeeld een detoxkuur te starten. Creativiteit is daar één van. In het boek van Jacqueline staan enkele recepten ter inspiratie om daar dagelijkse maaltijden mee klaar te maken. Toch heeft Jacqueline als vervolg op Ín 28 Dagen van Gifbelt naar Tempel’ een receptenboek uitgebracht die voor een leidraad kan zorgen in deze detoxkuur. Hierin staan veertig recepten waardoor de detoxkuur makkelijk door te komen is.

In 28 Dagen van Gifbelt naar Tempel

 

De ervaring van Laura

Zwaar was het niet. Doordat je vast voedsel in normale porties mag eten hoef je geen honger te lijden. Na enkele dagen merkte ik dat mijn lichaam begon af te kicken van suiker: ik werd extreem moe en kreeg last van hoofdpijn. Dit duurde gelukkig maar een paar dagen en daarna merkte ik dat mijn energielevel omhoog schoot en ik veel beter sliep. Een ander voordeel van deze kuur vind ik dat ik ook na het detoxen bewust ben blijven eten. En natuurlijk voelt het gewoon goed om schoon en opgeruimd te zijn vanbinnen.

De enige twee punten waar ik geen verschil van heb gemerkt, waren mijn huid en gewicht. Ik heb sinds een aantal jaar last van een onzuivere huid maar helaas was deze na vier weken nog hetzelfde. Ook ben ik in deze vier weken tijd geen gewicht verloren. Nu zijn dit voor mij geen cruciale punten en kan ik dus concluderen dat ik blij en tevreden ben met het volgen van deze detoxkuur. Het heeft zeker weten een positieve invloed op mijn lichaam gehad en ik ga er dan ook een gewoonte van maken om minstens één keer per jaar mijn lichaam te ontgiften doormiddel van een detoxkuur.

 


Bronnen

1. Hendriks, R. J. (2012, September 17). alles over detox deel 3 voor en nadelen. Opgehaald van www.optimalegezondheid.com: http://www.optimalegezondheid.com/alles-over-detox-deel-3-voor-en-nadelen/

2. kennisbank wat is detoxen. (n.d.). Opgehaald van www.detoxshop.nl: https://www.detoxshop.nl/detox-kennisbank/wat-is-detoxen/

3. kennisbank wat is ontgiften. (n.d.). Opgehaald van www.detoxshop.nl: https://www.detoxshop.nl/detox-kennisbank/wat-is-ontgiften/

 

 

 

Reacties

Reacties

You Might Also Like...

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge