Blogtips: Hoe houd je je blogstatistieken bij?

Iedere woensdag deel ik mijn blogtips om jullie een stapje in de goede richting te geven. Geloof me, ik moet ook nog veel leren, maar ik ben al een eind op weg en deel daarom mijn tips & tricks met jullie!

Waar we het vandaag over gaan hebben? Statistieken! Want hoe meet je de statistieken van een website? Je wilt natuurlijk weten hoeveel bezoekers jouw blog trekt, waar ze vandaan komen en welke pagina’s het best bekeken worden. Gelukkig kun je dit allemaal perfect in de gaten houden met Google Analytics.

Hoe werkt Google Analytics?

Er zijn meerder manieren om de statistieken van een website in de gaten te houden, maar ik raad jou zeker aan om Google Analytics te installeren. Je kunt via deze tool zo onwijs veel informatie verkrijgen van alles rondom jouw website. Je zult in het begin vast geen flauw idee hebben waar je aan bent begonnen, maar het is allemaal vrij eenvoudig zodra je het onder de knie hebt.

Wanneer je geregistreerd bent bij Google Analytics kom je terecht op het dashboard. Klik bovenin de balk op rapportage en the fun begins!

Real time

Overzicht
Dit vind ik het leukste om in de gaten te houden. Je kunt met bij overzicht onder het kopje real time namelijk zien hoeveel bezoekers er op dat moment op je website aan het koekeloeren zijn. Tegelijkertijd kun je zien op welke pagina zij aan het kijken zijn, waar ze vandaan komen en met welk apparaat zij gebruiken.

Doelgroepoverzicht

Sessies
Dit aantal geeft weer hoe vaak de website bezocht is. Dit getal is meestal hoger dan het aantal gebruikers dat weergegeven wordt omdat mensen soms twee of meerdere keren op jouw blog kijken.

Gebruikers
Dit zijn de unieke bezoekers die per IP adres gecheckt worden. Komen zij meerdere keren op een website, telt dit nog steeds als één unieke bezoeker.

Paginaweergave
Dit spreekt voor zich. Wanneer er iemand op jouw website terecht komt, naar een contactpagina gaat en vervolgens weer wegklikt, zijn dat dus twee paginaweergave.

Bouncepercentage
De mensen die een artikel aanklikken en vervolgens direct de website weer verlaten, noemen we ‘bouncers’. Het percentage bezoekers dat maar een enkele pagina bekijkt en daarna direct wegklikt, is dus het bouncepercentage. Bij bloggers ligt het bouncepercentage vaak redelijk hoog.

Gemiddelde bezoekduur en nieuwe sessies spreken voor zich.

hoe werkt Google Analytics

Acquisitie

Kanalen
Hier zie je een overzicht van de kanalen waar de bezoekers vandaan komen. Deze kanalen zijn verdeeld in vier soorten. Deze spreken waarschijnlijk wel voor zich.

  • Organic Search: Dit zijn de bezoekers die via een zoekmachine op de website terecht komen.
  • Referral: Dit zijn de bezoekers die via een andere website op de website terecht komen.
  • Direct: Dit zijn de bezoekers die de URL in de zoekbalk hebben ingetikt.
  • Social: Dit zijn de bezoeken via social media soals Facebook, Twitter en Instagram.

Verwijzingen
Dit zijn de bezoekers die op jouw blog terecht komen door een andere website die naar jouw website heeft gelinkt.  Op deze manier kun je goed in de gaten houden wie er over jou schrijven en waar jouw naam genoemd wordt!

Zoekwoorden
Onder AdWords zie je het kopje ‘zoekwoorden’. Het is natuurlijk reuze interessant om te zien met welke zoekwoorden jouw website het beste scoort. Hier kun je ook op inspelen wanneer je een nieuw artikel schrijft of juist een oud artikel optimaliseert.

Gedrag

Alle pagina’s
Ten slotte is dit ook een goed om in de gaten te houden. Onder Site-Content staat een kopje genaamd ‘alle pagina’s’. Via deze pagina op Google Analytics kun je goed in de gaten houden welke pagina’s het best bekeken worden. Ook hier kun je het bouncepercentage, de gemiddelde tijd op de pagina en de unieke paginabezoekers zien.

Hopelijk heb je iets aan dit artikel en kun je snel aan de slag met Google Analytics. In het begin is het even lastig, maar je hebt het zo onder de knie!

Meer blogtips:
1 | Hoe moet je eigenlijk beginnen met bloggen?
2 | 10 tips voor de beginnende blogger
3 | Hoe kies je een gratis thema op WordPress?
4 | Hoe kan je geld verdienen met bloggen?

Liefs,

Kyara

Reacties

Reacties

You Might Also Like...

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge