Hoe kwam ik van mijn acne af?

Hoe kwam ik van mijn acne af? Acne is iets wat vaak voorkomt in de puberteit, maar ook wanneer je iets ouder bent. Ook ik heb last gehad van veel onzuiverheden en laat jou graag zien wat bij mij goed heeft geholpen om van dit probleem af te komen.

Voor mij is dit toch wel een onderwerp waar ik voorzichtig over ben én dat ook wat van mij vergt om over te schrijven. Sinds mijn 11e kreeg ik hier en daar eens in de zoveel tijd een jeugdpuistje. Op dat moment was dat niet heel verontrustend. Ik bedoel, iedereen krijgt in groep 8 toch zijn eerste jeugdpuistje?

Door de jaren heen werd het steeds erger. En ook al was mijn acne niet zo heftig als dat je soms bij andere ziet, ook voor mij zijn er dagen geweest dat ik liever onder mijn kleedje op de bank bleef liggen, dan dat ik gezellig met mijn vriendinnen de stad in ging. Dat waren de dagen dat ik mij zo onzeker voelde en ik het liefste niet gezien wilde worden met al die puistjes op mijn gezicht.

De oorzaken van acne

Ik ben waarschijnlijk niet de enige die al vijfduizend keer Google om raad heeft gevraagd om tips om van acne af te komen of wat de oorzaken hiervan zijn. Gek genoeg zie ik op iedere site weer nieuwe oorzaken en verteld de ene site dat  stress wel een oorzaak is van acne, en de andere verteld juist dat dit een fabel is. Ik zie door alle oorzaken het probleem niet meer..

Stress en slaap
Blijkbaar kan stress dus wél een van de oorzaken zijn waardoor acne erger kan worden. Dit heeft volgens deze site te maken met een hogere aanmaak van testosteron en komt er een enzym vrij dat er weer voor zorgt dat het goede testosteron omgezet wordt in een agressieve vorm. En dat lijdt weer tot een hogere talgproductie. Zo, weer wat geleerd.

Rond mijn 15e werd mijn acne het heftigst. Achteraf weet ik dat dit waarschijnlijk gebeurde omdat ik door een heftige periode ben gegaan. Ik bleef zitten, mijn moeder overleed en mijn vader werd steeds zieker (hij is gelukkig beter nu!). Toentertijd ben ik ook meerdere malen langs geweest bij de huisarts die mij iedere keer weer iets nieuws voorschreef wat steeds maar niet hielp. Ik hield alleen nog meer onzuiverheden over en een schilferig gezicht omdat de zalfjes alleen maar zorgde voor een uitgedroogde huid.

Op dit moment heb ik geen last van stress en slaap ik ook beter dan dat ik eerst deed. Voor mij heeft het geholpen om echt structuur te krijgen qua slaapritme. Ik probeer dan ook minimaal 8 uur te slapen en iedere ochtend mijn wekker om 8.00 te zetten.

Voeding
Op het internet vind je tal van artikelen die over acne gaan waarin verteld wordt dat voeding wel degelijk effect heeft op acne. Maar eigenlijk zijn al deze onderzoeken niet goed genoeg onderbouwd om hier echt vanuit te kunnen gaan. Maar wanneer er één product genoemd moet worden die wel degelijk een rol speelt in de vorming van acne, dan is dat zuivel. Volgens dit artikel wordt de aanmaak van IGF-1 vergroot wanneer je veel zuivel eet. Met name melk en whey-proteine. Deze meneer zegt ook dat we zuivel zoveel mogelijk moeten vermijden wil je van acne afkomen. Zozo, dat is wel een dingetje wat u zegt meneer, maar ik ga de uitdaging aan!

Oké dan, laat ik dan eens proberen om mijn eiwit-shakes en repen te laten liggen voor een paar weken. Puur en alleen om te zien of dit echt werkt. En wat denk je, dat doet het ook! Bij mij in ieder geval wel. Zelf drink ik bijna nooit melk, maar eet ik wel dagelijks kwark, eiwitrepen en eiwit-shakes. Dit heb ik 3 weken niet gedaan wat resulteerde in een rustigere huid. Helaas kan ik niet zonder eiwitrepen en kwark, maar ga ik wel mijn shakes vervangen door een plantaardige variant.

Het is trouwens ook nooit wetenschappelijk bewezen dat je van chocolade, varkensvlees en frietjes puistjes krijgt.

Producten tegen acne

De afgelopen paar weken heb ik verschillende producten getest die ervoor zouden moet zorgen dat mijn huid nu eens een keer naar mij zou gaan luisteren en de puistjes weg zouden moeten gaan. Ik loop ze stuk voor stuk met je door.

Biore – Free Your Pores!
Kort geleden is Bioré op de markt gekomen met nieuwe producten. Ik besloot het product met houtskool voor de normale – vette huid te proberen. Dit product is een diepe cleanser voor de poriën en neemt 2 keer meer vuil en onzuiverheden op dan een normale reiniger.

Hoe kwam ik van mijn acne af?

Dit product gebruik ik dagelijks onder de douch. Ik maak mijn gezicht nat en masseer het in op mijn gezicht. In tegenstelling tot veel andere producten die vaak zeggen dat ze helpen tegen onzuiverheden, werkt dit product voor mijn gevoel echt. Mijn huid voelt fris, school en glad aan na het gebruik van Bioré.

Bioré Self-Heating One Minute Mask
Dit masker voelt zo onwijs gek aan. Zodra het masker in aanraking komt met water, wordt hij super warm. Daarnaast is het niet de bedoeling dat het masker in moet trekken. Je masseert het voor een minuut in en daarna spoel je je gezicht met warm water schoon.

Het masker zorgt er door middel van de warmte voor dat de poriën open gaan en het vuil, olie en de onzuiverheden de poriën verlaten. Na het schoonmaken van mijn gezicht voelde mijn huid onwijs glad en schoon aan. Ik gebruik dit masker een keer in de week.

MayBeauty Pore Mask
Integendeel tot het Bioré Self-Heating One Minute Mask, moet dit masker van MayBeauty wél intrekken in het gezicht. Dit masker breng ik met schone handen en een schoon gezicht aan en laat ik voor 20-30 minuten intrekken. Dit is echt zo’n masker waardoor je je even als Marieke Helwegen voelt en je gezicht niet meer kunt bewegen. Na 10 minuten voel je dat het masker opdroogt en het zijn werk begint te doen. Hij verwijderd namelijk onzuiverheden en verkleint de poriën.

Hoe kwam ik van mijn acne af?

Goede reiniging van de huid

We kunnen het eigenlijk niet vaak genoeg zeggen, maar een goede reiniging is zo ontzettend belangrijk voor een zuivere huid. Voor een goede reiniging van mijn huid heb ik de laatste weken twee verschillende producten gebruikt.

Garnier Micellair reinigingswater
Ik ben onwijs tevreden over dit product. Iedere ochtend én avond gebruik ik dit op een watje en reinig ik mijn gezicht. Micellair reinigingswater is een 3-in-1 reiniger dat niet alleen het gezicht reinigt, maar ook make-up verwijdert. Buiten dat is het ook een verzachtende en kalmerende tonic die fijn aanvoelt op mijn huid.

Je kunt zien dat dit product goed werkt aangezien de watjes waarmee ik het Micellair Reinigingswater aanbreng, viezer zijn dan normaal. Dit klinkt een beetje ranzig, maar ik weet hierdoor wel dat het veel vuil meeneemt.

Hoe kwam ik van mijn acne af?

Gezichts behandeling
Zelf vind ik het fijn om zo nu en dan een gezichtsbehandeling te krijgen die speciaal gericht is om mijn huid te reinigen en alle onzuiverheden te verwijderen. Kort geleden ben ik langs geweest bij Toff-Up en kreeg ik een onwijs fijne gezichtsbehandeling met voorafgaand een huidanalyse zodat de specialiste precies wist welke verzorging het meest geschikt was voor mijn gezicht. Mijn huid voelde na de behandeling eindelijk weer zacht en schoon aan en ik kreeg goede tips om mee naar huis te nemen.

Bij deze gezichtsbehandeling werd er na mijn huidanalyse gewerkt met producten van Dermalogica.

Squalan en Biotherm
Daarnaast gebruik ik nog twee andere producten voor mijn gezicht. Vooral omdat mijn huid soms erg droog kan aanvoelen, vind ik de Pure Facial Oil van Squalan fijn om voor het slapen aan te brengen zodat dit ’s nachts zijn werk kan doen. Deze olie maakt mijn huid zacht en vult mijn huid aan wat het op dat moment even nodig heeft.

De Biotherm Life Plankton Emulsion gebruik ik iedere ochtend nadat ik wakker ben geworden en mijn gezicht heb gereinigd. Deze crème helpt mijn huid te kalmeren, verzachten en beschermd het tegen factoren van buitenaf.

Hoe kwam ik van mijn acne af?

Hoe kwam ik van mijn acne af?

Volgens mij is het uiteindelijk een mix geweest van al deze bovenstaande producten en aanpassingen die ik moest maken in mijn dagelijkse leven. Het aanpassen van mijn slaapritme plus het gebruiken van de juiste producten voor een goede reiniging  heeft de doorslag gemaakt. Vroeger viel ik nog wel eens inslaap met mijn make-up op, wat natuurlijk ontzettend slecht is. Dit doe ik nu ook nooit meer.

hoe kom je van acne af

Zie hier een van mijn slechtste dagen en hiernaast een van mijn beste dagen. Er zit ongeveer een halfjaar verschil tussen de foto’s.

Mijn gezicht is zeker nog niet helemaal vrij van onzuiverheden en plekjes, en soms zitten er ook weer dagen tussen dat ik weer helemaal onder zit, maar gelukkig is het is al stukke minder dan voorheen. Ik heb er de volste vertrouwen in dat dat wel goed gaat komen. Zolang ik mijn huid goed blijf reinigen en erop let dat ik voldoende rust neem, komt het vast helemaal goed!

Andere kleine tips tegen acne

  1. Niet aan je gezicht en pukkeltjes zitten. Vooral niet met vieze handen.
  2. Verschoon je kussen-hoes iets vaker.
  3. Val niet in slaap met make-up op.
  4. Reinig iedere ochtend en iedere avond je gezicht.
  5. Ga eens in de zoveel tijd naar de sauna. Door al dat zweten gaan je poriën openstaan en kan het vuil er makkelijker uit.
  6. Ga niet sporten met foundation op. Hierdoor kan vuil makkelijker in je poriën komen omdat je aan het zweten bent.
  7. Wees geduldig. Het heeft misschien even tijd nodig, maar het komt echt goed!

Disclaimer: Het is belangrijk om te zeggen dat ik geen specialiste ben op het gebied van huidverzorging of acne. In dit artikel deel ik mijn eigen ervaring en laat ik zien wat voor mij het beste heeft gewerkt. Dit is geen advertorial maar puur een bericht uit mezelf met tips die ik graag wil delen.

Ik hoop echt dat jij iets aan deze post hebt gehad. Wanneer je zelf nog tips voor mij of voor mijn lezers hebt vind ik het onwijs tof als je dat in de reacties wilt achterlaten.

Liefs,
Kyara

Volg je me ook op Instagram, Facebook, Bloglovin en YouTube?

 

Reacties

Reacties

You Might Also Like...

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge