Gezonde chocolade brownie

witOke, ik zal je heel eerlijk zeggen dat ik totaal geen brownie fan ben. Maar omdat ik graag nieuwe dingen uitprobeer en voor jullie ongezonde snacks omtover tot healthy creaties, ben ik de keuken ingedoken om een gezonde versie van de brownie te maken. Ik hou tenminste van een uitdaging!

Gezonde chocolade brownie

Als ik lactosevrij, vetvrij en glutenvrij roep, worden jullie hopelijk direct enthousiast.  Voor dit recept heb ik namelijk amandelmeel en appelmoes gebruikt. Appelmoes, zul je nu vast denken? Jazeker, dit zorgt ervoor dat de brownie heerlijk smeuïg en een tikkeltje klef wordt. Precies zoals het hoort!

Voor een lekkere bite zitten er in dit recept een aantal noten. Zelf heb ik gekozen voor walnoten en hazelnoten. Deze kun je natuurlijk vervangen door andere noten zoals: pecannoten, cashewnoten en amandelen. Daarnaast zitten er ook geen toegevoegde suikers in deze brownie. Om toch een zoete smaak te krijgen, heb ik dadels gebruikt. Het klinkt allemaal als een gek bij elkaar geraapte combinatie, maar gek genoeg vond zelfs ik dit kunstwerkje uit de oven overheerlijk.

Benodigdheden:

225 ml ongezoete appelmoes
150 gram amandelmeel
3 eieren
200 gram dadels
80 gram cacao poeder
1,5 theelepel vanille aroma
1,5 theelepel bakpoeder
150 gram hazelnoten
50 gram walnoten
200 gram pure chocolade

blender
mengkom
rechthoekige bakvorm
oven
kookpannetje

Bereidingswijze:

We beginnen met de dadels, deze hebben namelijk wel even wat tijd nodig. Zet even vlug de theekoker aan met ongeveer 400 ml water. Wanneer het water kookt, giet je dit over in de mengkom en gooi je de dadels daarbij. Wanneer je geen ontpitte dadels gebruikt, moeten de pitten er eerst uitgehaald worden. Check hierbij direct op dingetjes die niet in de dadels thuishoren.

Intussen hak je de helft van de hazelnoten en alle walnoten goed fijn. Wanneer de dadels 10 minuten hebben geweekt in het badje, kunnen deze nu samen met de appelmoes en het vanillearoma in de blender. Maal dit zo fijn mogelijk. Zet hierna de oven aan op 160 graden.

Heeft het zich gevormd tot een goed geheel, dan kunnen nu het cacaopoeder en de eieren erbij en zo later ook het amandelmeel, de hazelnoten, de walnoten en het bakpoeder.

Jeej, het mengsel is nu klaar en kan overgegoten worden in de bakvorm. Zelf heb ik geen bakpapier in mijn bakvorm gebruikt, maar bakspray van Body & Fit. Natuurlijk kan je als je het fijner vind wel bakpapier gebruiken.

Jouw gezonde soon-to-be brownie mag nu 45 minuten in de oven. Zorg ervoor dat je hem niet te hoog in de oven plaats. Wanneer dit wel gebeurd zal de bovenkant lichtelijk verbranden.

Laat de brownie afkoelen en smelt de chocolade au-bain-marie. Au bain mawat? Breng een pannetje water aan de kook, zet er een kommetje op en leg daar de chocolade in. Laat het vuur aan staan tot de chocolade helemaal gesmolten is. Giet dan de chocolade over de afgekoelde brownie en snipper daar de overgebleven hazelnootjes overheen. Zet hem nu een halfuurtje in de koelkast.

Gezonde chocolade brownie

Smullen maar!

 

Reacties

Reacties

You Might Also Like...

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge