De balans vinden tussen gezond eten en snacken

Terwijl ik mijn vingers over het toetsenbord laat glijden, geniet ik intens van een in chocolade ondergedompeld biscuitje. En waarschijnlijk neem ik er zo nog één. Of twee.

Jij hebt waarschijnlijk net als ik stiekem wel een zwak voor iets lekkers, iets zoets en vaak in onze ogen, iets verkeerds. Maar waarom zou je jezelf niet eens in de zoveel tijd mogen verwennen met een lekkere snack? Het gaat natuurlijk om de balans, wanneer je toch een beetje bewust en gezond bezig wil zijn.

Nom nom nom
Vroeger kreeg ik altijd een tik op mijn achterhoofd wanneer ik weer eens verontwaardigd naar het hoopje groenten op mijn bord keek, of met mijn ellebogen op tafel leunde. ‘’Ik zit vol’’ of ‘’dit is vies’’, jammerde ik nadat ik verplicht nog een hap zuurkool door mijn slokdarm pureerde. Maar nee, ik moest en zou mijn bord leeg eten. Eten verspillen was een no-go, die vitamientjes moest ik binnen krijgen én ik kreeg altijd weer een preek over de kinderen in Afrika. Negen van de tien keer at ik dan toch braaf mijn bordje leeg. Dit deed ik natuurlijk alleen omdat ik anders ‘s avonds niets meer mocht snaaien voor de televisie. Maar nu, nu ben ik integendeel tot vroeger net zo dol op groenten en fruit als dat ik op chocolade biscuitjes ben. Het gaat puur en alleen om het proeven, proberen en variëren van gezond eten. Geloof me, er gaat een wereld voor je open. Er bestaat zoveel lekkers, je moet het alleen zelf nog ontdekken!

Maar wat moet je dan als je lekkere trek krijgt? Want wanneer er niet snel ingegrepen wordt, zit je na twee zakken chips, een Milka reep en nog een paar zure matten samen met een schuld gevoel én met een food baby in het hoekje van de bank. Het eet-stemmetje nam weer eens de overhand in je hoofd en dat resulteerde zoals gewoonlijk in een ware schransbui. What did you do? Je was voor je gevoel weer lekker bezig. Je hebt de afgelopen week immers al één paprika en een hap broccoli gegeten! Maar dat goede gedrag heb je in een paar minuten weer goed verkloot, en nu moet je niet alleen het knoopje van je broek los gooien, maar je bent ook direct niet meer te genieten.

Onwetendheid
‘’Dan leef ik wel een week op avocado, zalm en nootjes, dan ben ik toch lekker healthy bezig?’’ Was het maar zo makkelijk. Verdiep je eens in onze voeding, er gaat een wereld voor je open. Er is zo onwijs veel te leren over voedingstoffen, macronutriënten en allerlei producten.

Wat heeft jouw lichaam op een dag nodig, wat doen bepaalde voedingsstoffen en waar zitten veel calorieën in? Avocado, zalm en noten zijn dan wel onwijs gezond en bevatten veel onverzadigd vet, maar besef wel dat onverzadigd vet ook calorieën levert. Één gram vet levert namelijk al negen kilocalorieën. Een klein handje walnoten (15 gram) bevat plus de koolhydraten, eiwitten en vezels al snel bijna 100 kilocalorieën. Ik hoor mensen vaak zeggen dat ze een onwijs lekkere smoothie hebben gemaakt met allerlei superfoods. Gojibessen, moerbeien, chiazaad gemengd met melk, havermout en nog wat banaan en avocado. Daar ga je al. Je hebt dan wel een lekker sapje, maar je zuipt wel in een keer bijna 700 calorieën weg.

gezond eten en snacken

Te veel is slecht
Natuurlijk is té veel altijd slecht. Of je nu te veel water of te veel spijkers naar binnen werkt, het is beide dodelijk. Van het een krijg je een watervergiftiging en van het ander waarschijnlijk een geperforeerde maag. En daar word je ook niet blij van. Probeer die lekkere vreetbuien eens op een andere manier te zien. Oké, een paar dropjes of chipjes zullen jouw organen zeker niet verpesten, maar te veel is natuurlijk ook niet goed. Maar hoe doe je dat dan, jezelf weerhouden tegen die vreetbuien?

Back on track
Dus. Wat heb je nodig om weer sterk op die pootjes van je te staan? Discipline. Heel veel discipline met een vleugje lef.

Ten eerste is het belangrijk dat je een haalbaar doel voor jezelf stelt. Wanneer je in twee weken tijd 10 kilo wilt afvallen, zal je uiteindelijk alleen maar teleurgesteld zijn. Wees niet te streng voor jezelf en wees realistisch. Is jouw doel haalbaar? Zet het dan concreet op papier. Omring jezelf met inspiratiebronnen, zoek afleiding wanneer je weer de neiging hebt om te gaan snaaien of duik eerder je bed in.

Ga op zoek naar routine, koop eens de gezonde dingen in de supermarkt waar je normaal gesproken zo voorbij zou lopen. En misschien nog wel de meest belangrijke, jezelf dingen verbieden werkt niet. Wanneer jij tegen jezelf zegt ‘’Ik mag dat niet’’, verlang je er juist meer naar waardoor je op een gegeven moment breekt en toch weer in dat hoekje van de bank terecht komt. Wil je iets? Ga er dan voor! Niet alleen zal je sneller tevreden zijn met jezelf, maar je staat ook een stuk zekerder in je schoenen. Houd ook je progressie bij zodat je zelf gemotiveerd blijft. Maar het belangrijkste, luister naar je lichaam en blijf genieten van eten!

You got this!

Liefs,
Kyara

Volg je me ook op InstagramFacebookBloglovin en YouTube?

Reacties

Reacties

You Might Also Like...

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge