5 bezienswaardigheden in Maastricht die je moet zien!

Ons eerste weekend weg met zijn tweetjes was naar Maastricht. Een onwijs leuk verjaardagscadeautje dat ik begin dit jaar van mijn vader kreeg. Van tevoren struinde ik het internet af opzoek naar toffe hotspots en mooie bezienswaardigheden in Maastricht. Want je wilt natuurlijk wel goed voorbereid aankomen en al een beetje het idee hebben van wat je allemaal gezien wilt hebben. Gelukkig zaten wij met ons hotel direct aan het Vrijthof waar het ontzettend leeft en je heel veel leuke terrasjes kunt vinden.

Op het internet vond ik eigenlijk overal dezelfde bezienswaardigheden in Maastricht waarover geschreven werd. Het was voor mij daarom vrij simpel om een leuk lijstje te maken. Wij zijn samen 2 dagen in Maastricht geweest en hebben ook best veel gedaan. Hieronder laat ik je dat zien!

 

 

De dominicanenkerk

De dominicanenkerk ligt pal naast het Vrijthof en staat er al sinds de 13e eeuw, hij werd toentertijd gebruikt als klooster.  Eind 18e eeuw werd de kerk gebruikt voor andere dingen, waaronder een boekenwinkel. Tot de dag van vandaag kun je in de dominicanenkerk onwijs veel verschillende boeken vinden. Zowel nieuw als tweedehands. Zelf heb ik ook een souvenirtje meegenomen!

De dominicanenkerk heeft zo’n lang verleden en een prachtige historie. Wist je bijvoorbeeld dat de kerk in 1566 de beeldenstorm heeft overleeft maar wel deels in vlammen opging toen Duitse huurtroepen in 1577 de kerk leegroofden waarbij twee kloosterlingen overleden? Wist ik ook niet. Stond op Wikipedia.

 

De grotten van Sint-Pietersberg

In het zuiden van Maastricht vind je de heuvel Sint-Pietersberg waar je de grotten kunt vinden. Ik heb goed opgelet toen onze gids de geschiedenis vertelde, dus hopelijk heb ik alles onthouden.

De gangen in de grotten die door mensenhanden zijn gemaakt zijn nu in totaal  80 kilometer lang. Vroeger was dit 200 kilometer. Je vind er muurschilderingen, achtergelaten namen in de muur gegraveerd en je ziet onwijs veel fossielen. Miljoenen jaren geleden was dit namelijk de zee. Daarnaast overleden er ook veel mensen beneden in de grotten. Niet alleen omdat ze verdwaalde door alle gangen, maar ook door onderkoeling. In de grotten is gevochten, gemoord, gevlucht, geschuild en zijn er zelfs explosies ontstaan. Ook zijn er door de tunnels in de grotten Joden met gidsen naar België gevlucht, heeft De Nachtwacht hier in 1945 in een kluis gelegen en heeft zelfs Napoleon door de gangen gewandeld.

 

Vrijthof

Ons hotel bevond zich direct aan het vrijthof. Dit is een groot binnenplein midden in het centrum van Maastricht waar het echt leeft. Het plein wordt omringt door allerlei café’s, restaurants en gezellige terrasjes. Ook staat de Sint-Janskerk er, vind je er monumentale panden en veel kunst.

Loop iets door en je kunt ook een zo een winkelstraat in om te shoppen, of je stopt even bij de Mc Donalds.

 

Stadsmuur Jekerkwartier

De stadsmuur rondom maastricht is indrukwekkend om te zien. Het is een stuk geschiedenis van de stad. In 1229 werd er namelijk akkoord gegeven door een hertog om de stadsmuur te bouwen die in eerste instantie bedoeld was al verdediging voor Maastricht.  Je kunt er heerlijk wandelen en genieten van de natuur.

 

Sint-Janskerk

Deze kerk staat op het vrijthof en is gebouwd rond de 14e en 15e eeuw. De hoogste toren heeft een rode kleur. Dit is nu gewoon verf, maar er word gezegd dat ze de rode kleur vroeger wonnen uit ossenbloed. 500 ossen om precies te zijn. De kerk kan nu gewoon bezocht worden voor toeristen en er kan altijd plaatsgenomen worden bij een dienst. Wij hebben helaas niet de mogelijkheid gehad om de kerk binnen te stappen. Misschien de volgende keer!

Hopelijk hebben jullie iets aan deze tips en weten jullie nu welke bezienswaardigheden in Maastricht het bezoeken waard zijn!

Liefs,
Kyara

Volg je me ook op Instagram, Facebook, Bloglovin en YouTube?

Reacties

Reacties

You Might Also Like...

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge