8X tips: Beter kunnen slapen

Niets is zo vervelend als niet kunnen slapen terwijl je weet dat de wekker zich al vroeg gaat laten horen. Je blijft maar draaien, zuchten en bent klaar met het tellen van de schaapjes. Niets lijkt te werken. Erg vervelend, want ook dit haalt bij mij het bloed onder mijn nagels vandaan.

 

Niet in slaap kunnen vallen is niet alleen vervelend, maar verstoort ook jouw slaapritme. Je wordt moe en chagrijnig wakker, wat weer invloed heeft op jouw dag en kan uitlopen op stress. Dit is natuurlijk het laatste wat we willen. Dat is dan ook de reden dat ik acht belangrijke tips uitschrijf om voor eens en voor altijd van dat slaapgebrek af te komen.

beter kunnen slapen

1 | Verkeerd licht

Van nature maakt het lichaam Melatonine aan. Dit is het slaaphormoon dat het dag- en nachtritme van jouw lichaam bepaalt. Zodra het donker wordt, wordt deze stof automatisch aangemaakt. Ons lichaamstemperatuur daalt dan waardoor ons lichaam weet dat het nacht is en gaat rusten. Door de stof Melatonine die dan in ons bloed terecht komt, worden we langzaam rustig en vallen we in slaap.

Het is logisch dat fel licht dit proces flink in de weg staat. Dim de lampen in je kamer zodat je lichaam al rustig kan wennen aan het minder felle licht. Ook de mobiele telefoons en laptops zijn een boosdoener voor het slapen gaan. Wanneer je tot de late uurtjes druk bezig bent met je telefoon, zul je merken dat je totaal niet in slaap kunt komen. Hier heeft Apple bijvoorbeeld iets voor bedacht. In deze blog lees je hoe je makkelijker in slaap valt met de nieuwe functie op de Iphone.

Zodra het ’s ochtends weer licht wordt, stopt de productie van Melatonine en worden we weer fit en uitgerust wakker.

2 | Weg met die telefoon

Nu we het toch over de mobiele telefoons hebben, het beste is om deze helemaal niet te gebruiken voor het slapen gaan. We zijn het er vast over eens dat het gebruik hiervan voor het slapen alleen maar negatieve werkingen met zich mee brengt. Je lichaam heeft rust nodig. Daarnaast kun je alles wat je nog wilt zien, liken en lezen op social media ook de volgende morgen doen wanneer je een goede nacht hebt geslapen.

Maar wist je dat de straling van de telefoon ook erg slecht voor je is? Zeker als je je mobiel ’s nachts onder je kussen legt of pal naast je bed op het nachtkastje. Leg je mobiel daarom aan de andere kant van de kamer aan de lader. En nu denk je vast, ”Maar ik moet mijn wekker voor de volgende dag zetten”. No problemo. Zet het volume van de wekker op maximaal, hierdoor wordt je vast wel wakker. En je bent verplicht om direct uit bed te gaan om je wekker uit te zetten!

3 | De temperatuur

Wellicht dat je wel eens voorbij hebt zien komen dat je slaapkamertemperatuur ook invloed heeft op het beter te slapen en een betere nachtrust. Iedereen is anders en daarom reageert ieder lichaam anders op verschillende temperaturen. Maar volgens de site van www.gezondheid.be licht de ideale temperatuur tussen de 16 en 21 graden. Er wordt gezegd dat iedereen een andere temperatuur prettig kan vinden.

Zet de verwarming lager of helemaal uit of zet juist je raam op een kier zodat er nog een briesje frisse lucht binnen komt.

4 | Donkere kamer

Lekker slapen doe je in het donker. Misschien merk je dit zelf ook, maar in een donkere kamer slapen de meeste mensen sneller en veel dieper. Ook dit heeft weer te maken met het slaaphormoon Melatonine.

Is jouw kamer niet donker genoeg? Probeer het dan met donkere gordijnen of koop een slaapmasker!

5 | Actief zijn in de avond

De beste tijden om te gaan sporten indien je beter in slaap wilt vallen, is ongeveer drie uur voor het slapen gaan. Vlak voor het slapen sporten is geen goed idee. Hierdoor blijft je lichaamstemperatuur hoog waardoor je moeilijker in slaap valt.

6 | Cafeïne

Nee, nee, nee! Dit spreekt natuurlijk voor zich. Cafeïne voor het slapen gaan is echt een no go. Denk aan een Pre Workout, cola, koffie, donkere thee en zelfs chocolade. Eigenlijk zorgt Cafeïne ervoor dat het lichaam het hormoon adrenaline aanmaakt. Dit hormoon staat erom bekend dat het energie aan je lichaam geeft. Om wakker te worden is cafeïne een prima middel, maar voor het slapen gaan kun je een kopje koffie of de overheerlijke chocolaatjes beter laten staan. Ik weet hoe moeilijk dat kan zijn..

Misschien slaap je wel sneller door alcohol, maar je slaapt wel veel korter en minder diep.

7 | Stimulerende voeding

Door het stofje triptofaan voel je je plezierig en een beetje slaperig. Het zit in veel voedingswaren zoals bananen, dadels, melk, tonijn, notenpasta en yoghurt. Eet dit een half uur voordat je gaat slapen en hopelijk ben je dan rustig genoeg om goed in slaap te kunnen vallen.

6 | Stress

Stress is natuurlijk nooit goed. Maar heb je echt last van stress, dan is het raadzaam om daar iets aan te doen. Stress heeft namelijk veel invloed op jouw nachtrust. Want wanneer je overdag onrustig bent, dan ben je dit ’s nachts vaak ook. Hoe langer je met al dat stress rondloopt, hoe slechter je slaapritme zal zijn. Kom tot rust en lees een boek, beweeg en zoek naar iets waar jij rustig van wordt.

Hopelijk heb jij iets aan deze tips en slaap jij vanavond als een engeltje zodat je morgen fris en fruitig wakker wordt!

Liefs,
Kyara

Volg je me ook op Instagram, Facebook, Bloglovin en YouTube?

 

Reacties

Reacties

You Might Also Like...

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge