DOE MIJ DADELIJK MAAR EEN TORRETJE

wit

Gisteren kreeg ik onder mijn post  (bosbessencake)  op Instagram een interessante reactie.  Ieuw, kreeg ik te horen, want er zitten dadels in mijn cake en daar zouden beestjes inzitten. Een mooi moment om even in te haken op het laatste nieuws over beestjes in dadels. Zelf heb ik de aflevering van 16 februari jl. van de keuringsdienst van waarde  teruggekeken. En vandaag keek ik hem nog een keer terug om de heisa rond de dadels duidelijk te maken.

Beestjes in dadels?

Het is waar, er zitten vaak beestjes in dadels. Kevers leggen er soms eitjes in, hierdoor bestaat er een kans dat je een (dode) larve of rups in jouw dadel kan tegenkomen (plus de uitwerpselen). Er wordt zelfs gezegd dat er per 100 gram dadels, 5 insecten zijn toegestaan. Even om iets recht te zetten, ik gebruik inderdaad vaak dadels. Maar wanneer ik ze gebruik in mijn gerechten of ze gewoon uit de hand eet, snijd ik ze even doormidden en check ik op dingen die er niet in thuishoren. Zoals een uurtje geleden, op onderstaande foto. Als je heel goed kijkt, kun je (naast al die uitwerpselen) op de ingezoomde foto op de middelste dadel een klein zwart kevertje zien. Deze dadels gooi ik gewoon weg. De dadels waar ik niets in heb kunnen vinden eet ik lekker op. Zo simpel is het.

 

 

Beestjes in dadels

Het gebeurt trouwens niet alleen bij dadels. Er zijn veel meer voedingsmiddelen waar stiekem een beestje in zit verstopt. Er is zelf bewezen dat wij jaarlijks tijdens een slaapsessie gemiddeld 7 spinnetjes onze mond in laten kruipen. Dat is hopelijk geen schok, we eten namelijk allemaal beestjes. Denk hierbij bijvoorbeeld aan rode M&M’s die de mooie kleur te danken hebben aan de schildluizen. En ook 100 gram pindakaas bevat insectenrestanten en gemiddeld één knaagdierhaar. Yum!

Insecten passen trouwens perfect in een gezond en gevarieerd voedingspatroon. En wie zegt er nou nee tegen extra eiwitten? Sommige mensen vinden het choquerend, sommigen worden er misselijk van en ik, ik blijf lekker dadels eten!

Ik ben benieuwd. Stop jij met het eten van dadels?

Bron (kijk hier de aflevering terug): www.npo.nl

Reacties

Reacties

You Might Also Like...

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge